Makarony różne kwadratowe i podłużne

 

Makaron występuje w wielu długościach, szerokościach i kształtach. Można go podawać z przeróżnymi sosami lub nadziewać innymi składnikami. Większość makaronów jest produkowana z semoliny durum i wody z dodatkiem jajek lub bez. Co więcej, aby dodać koloru lub dodatkowo do makaronu można dodać naturalne barwniki takie jak pomidory, bazylia, szpinak, trufle albo atrament z ośmiornicy.


Włoskie makarony produkowane są jedynie z najwyższej jakości pszenicy, która zawiera wysoki poziom glutenu. Dzięki temu możliwe jest ugotowanie go al dente. Makaron staje się jędrny i delikatny w tym samym czasie. W przeciwieństwie do popularnych przekonań, ugotowanie makaronu al dente nie jest kwestią odpowiedniego czasu gotowania, a jakości makaronu. Niektóre tańsze makarony wykonane są z mąki pszennej zamiast semoliny durum. Taki słabszej jakości makaron będzie bardzo trudno ugotować al dente, ponieważ albo będzie zbyt twardy albo posklejany.


Natomiast świeże makarony ugotują się al dente w zaledwie kilka minut.


Włoski makaron możemy pogrupować w kilka kategorii:


1) Długie kształty:

- okrągłe i pełne: spaghetti, capellini, spaghettoni

- okrągłe, centralnie perforowane: bucatini, mezze zite, zite, candele

- płaskie kwadratowe w przekroju: bavette, linguine tagliarelli, fettuccine

- pofalowane: reginette


2) Krótkie kształty:

- kształt tuby ścięty: penne, maccheroni, pennette, pennini

- kształt tuby: ditali, maniche, mezze maniche, rigatoni, tortiglioni

- muszelki: lumache, conchiglie, gnocchi, abissini

- świderki: fusilli

- kształty specjalnie: puntette, risone, stelline, stellette, anellini, farfalline


3) Kształty do nadziewania:

- pacchero, canneloni


4) Makaron w płatach:

- lasagne, tagliatelle, pappardelle, fettuccine, farfalle

 

Jak dobrać makaron do sosu?

Każdy kształt makaronu jest dopasowany do konkretnego sosu na podstawie jego konsystencji i zdolności makaronu do zatrzymania sosu. Lekkie sosy ze świeżych pomidorów, z mniejszą ilością oleju, świetnie sprawdzą się z delikatnymi makaronami. Sosy na bazie oleju i gęstsze sosy pomidorowe będą pasować doskonale do płaskich makaronów takich jak linguine.

Sosy z owocami morza doskonale będą pasować do makaronów o kwadratowym przekroju. Dzięki większej powierzchni lekki sos lepiej przyklei się do makaronu. Natomiast makarony o kształcie tuby, jak np. penne (szczególnie penne rigate) lub makarony o kształcie muszli jak orecchiette świetnie pasują do gęstych sosów. Ich duża średnica w połączeniu z rowkami świetnie zatrzymuje gęstsze sosy na całej powierzchni na zewnątrz i wewnątrz.  Sosy śmietanowe jak np. cztery sery czy sos grzybowy, pesto, sosy mięsne, sosy pikantne jak arrabbiata świetnie pasują do tego typu makaronu. Ogólna zasada dotycząca dobierania makaronu brzmi: im większe kawałki w sosie tym makaron powinien być większy. Świeże sosy lub sosy na bazie oliwy idealne będą do makaronów gładkich. Niektóre typy i nazwy makaronów znane są tylko w danym regionie lub ten sam kształt występuje pod inną nazwą.

W LaDelizia.pl staramy się, aby wszystkie marki makaronów jakie posiadamy w ofercie pochodziły od jak najlepszych producentów. Dzięki temu wszystkie makarony dostępne na stronie naszego sklepu są najlepszej jakości i doskonale smakują.

Pełną ofertę makaronów znajdziecie tutaj >>KLIK<<


 

 

 

WizjaNet ©